El passat 29 de març vam celebrar una reunió del nostre “Club de Lecturas Pedagógicas del IES Mutxamel”. El tema de la reunió era comentar la pel·lícula “Hui comença tot” del director francés Bernard Tavernier (1995), i el document “Los tres ejes de la mercantilización escolar” de Nico Hirtt.
Pel que fa a la pel·lícula ens presenta tres mons diferenciats: els serveis socials de l’ajuntament (món públic), el món escolar, i el món personal del director de l’escola (les relacions amb els seus pares, amb la seva parella, i amb el fill d’ella). Al llarg de la pel·lícula hi ha una combinació de moments desagradables (el xiquet que arriba tard perquè els pares no treballen i no posen el despertador), i de moments agradables (quan el pare acudeix a l’escola amb el camió i ensenya el funcionament als nens). És un cine social rodat amb tècnica de documental, amb pocs actors professionals i altres que venen del l’àmbit escolar. És una denuncia a la indiferència a la burocratització del sistema d’ajuda social.
El document de Nico Hirtt analitza la fi de la massificació escolar, i visió que els documents de la Comissió Europea i la OCDE presenten del nou context econòmic, de la unificació de les polítiques europees al servei de l’economia, de la flexibilitat, de l’adaptabilitat a les noves tecnologies, de la conversió del ciudatà en consumidor, i de la mercantilització de l’escola. Una visió panoràmica sobre el futur de l’escola pública bastant desagradable. Com a exemple, la OCDE diu que “las transformaciones económicas y tecnológicasya no permiten a los sistemas escolares ni a los poderes públicos, asumir solos la preparación inicial y la formación continua de la mano de obra”.
En la pròxima reunió del club de lectura comentarem el llibre “Petita crònica d’un professor de secundària” de Toni Sala.
Joan Pons
No hay comentarios:
Publicar un comentario
¡Te agradecemos tus comentarios!
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.